Ahmet Gazi Ayhan, 5 Mart 1921 yılında Kayseri’nin Endürlük köyünde doğdu. Henüz ilkokuldayken org ve kaval çalmayı öğrenen Ayhan, müzik çalışmalarına Kayseri Halkevinde başladı ve radyoda devam etti.
Hazır cevap kişiliği ve üstün mizah yeteneğinden dolayı hicivli şiirler, besteler ve derlemeler yapmıştır. 1945’te Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Topluluğu’na bağlama sanatçısı olarak katılmış ve 1954 yılına kadar aynı kurumda çalışmıştır. Anadolu ve özellikle Kayseri türkülerini en iyi şekilde icra eden sanatçı çalıp söylemedeki icrası ile dikkat çekmiş, yurt içinde ve dışında pek çok fuar ve festivale katılarak 1951’de Milli Oyun ve Türküler Festivali’nde ödül almış, aynı yıl 12. Milletlerarası Müsteşrikler Kongresi’nde de birincilik madalyası kazanmıştır. 40 plağı ve 5 albümü olan Ayhan, Türkiye’deki pek çok festivalden şilt almış, Londra, Almanya, Hollanda, Avusturya, Yugoslavya, Beyrut ve İngiltere’de konserler vermiş, Türk Halk Müziği için pek çok derlemeler yapmıştır.
Kayseri’ye türkü derlemeye gelen Halil Bedii Yönetken ve Muzaffer Sarısözen, Kayseri’nin pek çok saz üstadları olmasına rağmen, tavır ve yorumu nedeniyle Kayseri türkülerini Ahmet Gazi Ayhan’dan derlemişlerdir.
Senelerce Ankara Halkevlerinde dersler veren, korolar kuran Ayhan, müzik meraklısı birçok kişiye ders vermiştir. Bunun yanısıra TSM’ye birçok eser kazandırmış, “Sevdaya Koşanlar Çabuk Yorulur” isimli muhayyer kürdi bestesini Zeki Müren, Perihan Boran gibi sanatçılar yorumlamışlardır. Ud, saksafon, keman, yaylı tambur, org gibi enstrümanları ustaca çalabilen Ayhan 1950 yılında Ankara Radyosu’ndan serbest çalışmak üzere ayrılmıştır. İleri görüşlü bir sanatçı olan Ayhan, yaşadığı dönemdeki teknik yetersizliklere rağmen büyük ekonomik yatırımlar yaparak çalışmalarını dinleyicilerine ulaştırabilmiştir.
“Doktor Civanım”, “Gesi Bağları”, “Yârim İstanbul’u Mesken mi Tuttun”, “Bir Of Çeksem Karşıki Dağlar Yıkılır”, “Sabahın Seherinde Ben Düştüm Yollara” gibi pek çok türkünün bestecisi veya ‘kaynak kişisi’ olarak bir döneme damgasını vuran Ahmet Gazi Ayhan 9 Şubat 1987 yılında hayata gözlerini yumdu.
Kaynak: 2013-2014 Güzel Sanatlar ve Spor Okulu 12.Sınıf Bağlama Ders Kitabı
- 434 okunma