Müzik Bilgileri

Herhangi bir filtre seçin ve sonuçları görmek için Uygula'ya tıklayın

Âşık Dertli Divâni Kimdir?

Âşık Dertli Divani’nin asıl adı Veli Aykut olup 15.01.1962 yılında Urfa’ya 12 km uzaklıktaki Kısas köyünde doğmuştur. Onun doğduğu, çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği bu köy;  Harran ovasında, etrafı üzüm bağları ve fıstık ağaçları ile çevrili bir Alevi-Bektaşi, Türkmen köyüdür. Babasının adı Hamdullah Aykut’tur. Kendisi gibi babası da âşıktır. Âşık Büryani mahlasını kullanmıştır. Dertli Divani’nin babası 1965-1974 yılları arsında köyün muhtarlığını yapmıştır.

Tamzara Nedir?

Güftesi olmayan bir “bar oyunu” çeşididir. Yer adı olarak Tamzara, Karahisar’ın kuzeyine düşen on altı kadar köylük ve dağlıklar arasına düşen bir bucaktır. Önce yayılmış ve sonra çeşitlenmiş oyunlardan biridir. Oyun daha çok Dadaşların kafa ve beden güçlülüğünü ifade etmektedir. Tamzara oyununu her bölgede farklı yoğunlukta olmakla birlikte Erzurum, Bayburt, Kars, Erzincan, gibi illerimizde çeşitli örnekleri görülmektedir.

Kaynak: Güzel Sanatlar Lisesi, 10.Sınıf Bağlama Eğitimi Ders Kitabı

Talip Özkan Kimdir?

2 Ağustos 1939 yılında Denizli Acıpayam’da doğan Özkan, bağlama çalmaya küçük yaşlarda başladı. ılk ve orta öğrenimini Acıpayam’da lise öğrenimini ise Denizli’de tamamladı. Türk halk müziğinin önemli simalarından olan Muzaffer Sarısözen, ile lise yıllarında Acıpayam’da tanıştı. Sarısözen, genç Talip Özkan’ın bağlamadaki icra tekniğini ve performansını göz önünde bulundurarak radyo emisyonlarına çağırdı.

Bar Nedir?

Erzurum’da oynanan halk danslarına “Bar” denir. Bar’ın tarihçesi çok eskilere, Orta Asya’da Altay kavimlerine kadar uzanır. Oyun cesaret, mertlik ve yiğitlik sembolüdür. Bar Oyunları, Kuzeydoğu Anadolu’da Posof, Erzurum, Artvin, Kars, Ardahan, Iğdır, Bayburt, Gümüşhane ve Sivas’ın bir kısmını içine alan bölgede, halkın oynadığı halk oyunlarıdır. Daha çok Erzurum, Kars ve Bayburt’ta gelişmiştir.

Aşıklıkta Atışma ve Lebdeğmez

Atışma, âşıkların dinleyenler karşısında, birbirini iğneleyici fakat mizah çerçevesi içinde söyleşmeleridir. Karşılama, âşıkların rakibine üstün gelmek için soru cevaplı tarzı seçmesi ya da onu mat etmenin yollarını aramasıdır. Âşıkların doğaçlama, karşılıklı olarak belirli bir kural çerçevesinde söyleşmelerine “atışma” denir. Atışma, en az iki âşığın dinleyici huzurunda karşı karşıya gelerek birbirlerini sazda ve sözde belli kurallar çerçevesinde denenmeleri esasına dayanır.

İletişim

Kaldırılmasını istediğiniz içerik, yanıltıcı olduğunu düşündüğünüz içerik ya da telif hakkı vb. haklarla korunduğunu düşündüğünüz içeriklerle ilgili lokmer2006@gmail.com adresine mail atabilirsiniz. En kısa sürede değerlendirilerek gerekli işlemler yapılacaktır.
Bu konular haricindeki görüş ve önerilerinizi de aynı mail adresi yoluyla bildirebilirsiniz...

Sayfalar

Rastgele Parça

Gaş gabahın yerle gödir
De görün neylemişem
Yüreğim güp güp edir
De görün neylemişem

Bir mene bak naz eyleme
Gaş gabah tökme böle
De görün neylemişem
Gel mene naz etme böle

De görün neylemişem

Bir günahım yoktur inan
Varsa de olum kurban
Gözlerem bu hala men
Ölürem az kala men.