Mehmet Nida Tüfekçi Kimdir?

Herhangi bir filtre seçin ve sonuçları görmek için Uygula'ya tıklayın

Mehmet Nida Tüfekçi, 1 Mart 1929’da Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde doğdu. İlk müzik eğitimini babası Hamdi Tüfekçi’den aldı. 1947 yılından itibaren Ankara Radyosunun Yurttan Sesler Korosuna ses ve saz sanatçısı olarak katıldı. 1953’te Ankara Radyosunun açtığı “bağlama sanatçılığı” sınavını kazanarak, profesyonel müzik hayatına adım attı. O zamana kadar gerek radyo sanatçılarının gerekse Muzaffer Sarısözen’in de övgü ile bahsettiği bir tavır ve tezene ile (Sürmeli tavrı) saz çalıp türkü söyleyen Nida Tüfekçi, radyonun en parlak simaları arasında yer aldı. 1966 yılında Türk halk müziğinden sorumlu Türk Müziği Şube Müdür Yardımcılığına, 1972 yılında ise TRT Müzik Dairesi Türk Halk Müziği ve Oyunları Şube Müdürlüğüne atandı. 1975 yılında Resmî Gazete’de yayınlanan bir kararla İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarının “eğitim” kadrosuna atandı. Nida Tüfekçi; bu okulda yönetim kurulu üyeliği, başkan yardımcılığı, bölüm başkanlığı ve danışma birimi üyeliği görevlerinde bulundu. Yine aynı okulda bağlama, Türk halk musikisi ve analizi, Türk halk müziği bilgileri, bağlama ve bölge tavırları derslerini okuttu.

Yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen folklor ve müzik içerikli kongre, panel ve sempozyumlara katılarak Türk halk müziğinin tanıtımına büyük katkılarda bulundu. 1978 yılında Japonya’da halk müziği festivaline katıldı. Türk müziğini tanıtmak ve benimsetmek açısından faydalı olacağı umuduyla ortaöğretim çağındaki gençlere bağlamayı tanıtmak ve sevdirmek üzere, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışmalar düzenledi.

Nida Tüfekçi’nin çeşitli kurum ve derneklerden aldığı pek çok başarı ödülü vardır. Başarılı çalışmalarından ve üstün hizmetlerinden dolayı 1991 yılında T.C. Kültür Bakanlığı tarafından kendisine “Devlet Sanatçısı” unvanı verilmiştir. Eşi Neriman Tüfekçi ile yayımladığı “Memleket Türküleri” adlı bir de kitabı vardır.

Türk folklorunun müzik ve oyun dallarında yurt içinde ve dışında seçkin bir yer edinmiş, kültürümüze yapmış olduğu katkılarla halk müziği dünyasına damgasını vurmuş olan Mehmet Nida Tüfekçi, 18 Eylül 1993 Cumartesi günü hayata veda etmiştir.

Süleyman Şenel

(2016 1. Uluslararası Sempozyumu’ndan derlenerek alınmıştır.)

Anahtar Kelimeler: 

Benzer İçerikler

Rastgele Parça

Ey zahit şaraba eyle ihtiram
İnsan ol cihanda bu dünya fani
Ehliye helâldır naehle haram
Biz içeriz bize yoktur vebali

Sevap almak için içeriz şarap
İçmezsek oluruz düçarı azap
Senin aklın ermez bu başka hesap
Meyhanede bulduk biz bu kemali

Kandil geceleri kandil oluruz
Kandilin içinde fitil oluruz
Hakkı göstermeye delil oluruz
Fakat kör olanlar görmez bu hali

Sen münkirsin sana haramdır bade
Bekleki içesin öbür dünyada
Bahs açma harabi bundan ziyade
Çünkü bilmez haram ile helali