Bengi Bağlama Üçlüsü Kimdir?

Herhangi bir filtre seçin ve sonuçları görmek için Uygula'ya tıklayın

Bengi Bağlama Üçlüsü
Bengi Bağlama Üçlüsü

Bengi Bağlama Üçlüsü Anadolu müziği ve bu müziğin temel çalgısı olan bağlamanın, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımına katkı sağlamak amacıyla 1988'de kurulmuştur. Okan Murat Öztürk, Özay Önal ve Erdem Şimşek’ in yer aldığı üçlü, müzik yolculuğuna dört icracıyla başlamış ve zaman içinde çeşitli icracılar Bengi Bağlama Topluluğuna hayat vermiştir.

Anadolu müziğini, Anadolu kültürünün ayrılmaz bir parçası olarak algılayan topluluk, bağlamayı kültürel geçmişimizin sesini taşıyan köklü bir çalgı olarak değerlendirmektedir. Anadolu müziğinin dünya geleneksel müzikleri arasında, ses sistemi, modal yapısı, ritmik özellikleri, çalgıları, form ve repertuvarı ile özgün bir yere sahip olduğu düşüncesinden hareket eden Bengi, konser repertuvarlarını bu doğrultuda belirlemeye özen göstermektedir.

Bağlama ailesinin çalgı çeşitliliğinin sağladığı geniş ses sahası, hem geleneksel repertuvarın seslendirilmesinde hem de buradan yola çıkan çok seslilik çalışmalarında önemli bir olanak sağlamaktadır. Çalışmalarını geleneksel icra biçimleriyle çok sesli eser icrası üzerine kurgulayan topluluk, bağlama ailesinin ses, tını, akort ve icra imkânlarını tümüyle değerlendirmeye çalışırken mevcut müzikal anlayışı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Topluluğun repertuvarında, Anadolu gele-neksel müziğinin seçkin otantik örneklerinin yanı sıra, bağlama ailesi için yazılmış çok sesli düzenlemeler yer almaktadır. Bağlamanın, geleneksel yönüyle yalnızca sese eşlik etme konumuna alternatif olarak, çalgının solo yönünü ve çok seslilik kapasitesini geliştirmeye dönük bir anlayışla icra edilmesini benimseyen Bengi, alanında ilk müzikal örnekleri vermesi bakımından müzik kültürümüz-de önemli bir yere sahiptir.

Bugüne dek, aralarında Houston Uluslararası Festivali (ABD), Ankara Uluslararası Müzik Festivali gibi önemli organizasyonların da bulunduğu pek çok ulusal ve uluslararası sanat etkinliğinde yer almış olan grup, çok sayıda radyo-tv programına katılmıştır. Çoğunlukla, canlı performans müzik icrasını tercih eden Bengi’nin “Güneş Bahçesinden Ezgiler”, “Sel Gider Kum Kalır” ve “Yeni Gelenek” isimli üç adet albümü bulunmaktadır.


Kaynak: 2013-2014 Güzel Sanatlar ve Spor Okulu 12.Sınıf Bağlama Ders Kitabı

Anahtar Kelimeler: 

Benzer İçerikler

Rastgele Parça

"Kavuşmak özgürlükse özgürdük ikimizde
elleri çığlık çığlık yanyana iki dünya
ikimiz iki dağdan iki hırçın su gibi akıp gelmiştik
buluşmuştuk bir kavşakta unutmuştuk ayrılığı
yok saymıştık özlemeyi şarkımıza dalmıştık
mutluluk mavi çocuk oynardı bahçemizde"

Acı çekmek özgürlükse
Özgürüz ikimizde
O yuvasız çalı kuşu
Bense kafeste kanarya

O dolaşmış daldan dala
Savurmuş yüreğini
Ben bölmüşüm yüreğimi
Başkaldıran dizelere

Aramakmış oysa sevmek
Özlemekmiş oysa sevmek
Bulup bulup yitirmekmiş
Düşsel bir oyuncağı

Yalanmış hepsi yalan
Yalanmış hepsi yalan
Sevmek diye bir şey varmış
Sevmek diye bir şey yokmuş

Acı çektim günlerce
Acı çektim susarak
Şu kısacık konaklıkta
Deprem kargaşasında

Yaşadım bir kaç binyıl
Acılara tutunarak
Acı çekmek özgürlükse
Özgürüz ikimizde

Acılardan arta kalan
İşte bu bakışlarmış
Buğu diye gözlerimde
Gün batımı bulutlarmış

Yalanmış hepsi yalan
Yalanmış hepsi yalan
Savrulup gitmek varmış
Ayrı yörüngelerde...

Ahmet Kaya